10-07-2016
Plan: 10 litrów wina 14 %
3,5 litra rozdrobnionej porzeczki czarnej.
1.1 kg cukru rozpuszczone w 6 litrach wody.
pożywka, drożdże
Trzeba dodać jeszcze 1 kg cukru.
17-07-2016 Cukier dodany 1 kg.
Post piszę z dużym opóźnieniem. Bo wino bardzo szybko się wyklarowało i bardzo szybko zaczęło znikać z balona. Porzeczka potwierdziła swoje miejsce wśród najlepszych surowców do produkcji wina. Po 4 miesiącach od nastawienia stwierdzam, że wino jest mega dobre. Zarówno do bezpośredniego spożycia, do mieszania z wodą, a przede wszystkim do mieszania z innym winem np. wiśniowym. Mógłbym powiedzieć, że po odpowiednim zmieszaniu porzeczki z wiśnią 1:3, wino smakuje jak droższe wino z winogron, bez dominującego posmaku porzeczki lub wiśni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz