sobota, 12 maja 2018

21 2018-05-12 Wino z pędów sosny

2018-05-12 Wino z pędów sosny

Pędy pozostałe wyrobu syropu z sosny.
Pędy przesypuje do pojemnika fermentacyjnego około 10 litrów.
Wlewam około 15 litrów ciepłej wody z kranu. Dodaję łyżeczkę kwasku cytrynowego.
Dodaję 2 kg cukru.
Dodaję drożdże z fermentującego zestawu soku jabłkowego ok 0,5 litra.
2018-06-09 Zlanie z nad osadu.
2018-07-11 Wino wyszło zbyt alkoholowe, wymaga rozrobienia z napojem lub sokiem. Smak bardziej dla amatorów, czuć sosnę.
2018-09-25 Ciekawy smak, w zasadzie bardziej do kupażu. Po odpowiednim dosłodzeniu smakuje jak nalewka i śmiało można pić z kieliszków. Wyczuwalny alkohol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz