100 g suszonej mięty
40 g herbaty czarnej Early Grey
22 litry naparu
2kg cukru (razem powinno być 5,2kg)
Docelowo wino powinno mieć ok 14 % alkoholu.
2020-01-03 wszystkie składniki wsypałem do garnka 4 litrowego. Dolałem wody i zagotowałem, następnie gorący napar wylewałem do pojemnika fermentacyjnego. Oczywiście wcześniej w pojemniku musi być przestudzona woda, aby po zmieszaniu nie było za gorące. Łącznie wlałem 22 litry naparu i dodałem 2 kg cukru.
2020-01-11 dodałem 1 kg cukru + 0,7 l wody.
2020-01-22 dodałem 1 kg cukru + 0,7 l wody.
2020-02-16 dodałem 1,2 kg cukru rozpuszczonego w nastawie.
2020-02-23 nie widać fermentacji, zlałem z nad osadu, rozcieńczyłem dodając 1,5 l wody.
W smaku bardzo dobre. Alkoholu nie czuć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz